JADŁOSPIS
Jadłospis 13.01.2020-17.01.2020
10 stycznia 2020

 

PONIEDZIAŁEK 13.01.2020
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Płatki gryczane na mleku 200g (7) , pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) z szynką z wędzarki  sałatą i  rzodkiewką 15g, woda 150 ml Zupa krem z marchewki (vege) z grzankami 250 g (1) , indyk w sosie własnym 65g, kasza pęczak  150g, surówka z sałaty rzymskiej, szczypiorku z papryką i kukurydzą 100g, woda z miodem i cytryną150 ml Koktajl jogurtowo – jagodowy 150 ml (7), wafel kukurydziany
II ŚNIADANIE
Banan 100g
WTOREK 14.01.2020
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7)  z serem żółtym sałatą i papryką zieloną i pomidorem 30g , kakao 150 ml Zupa krupnik 250 g, gulasz wołowy 60g (1)kasza gryczana  150 g, buraczki zasmażane, paski ogórka kiszoneg  100g, kompot owocowy 150 ml Bułka ciemna ziarno 25 g z masłem 4 g (7) sałatka meksykańska (kasza kus kus, marchew, fasola szparagowa, cebula, czerwona fasola, kukurydza, papryka czerwona) 120g, MANDARYNKA 50G
II ŚNIADANIE
Do wyboru: Orzechy laskowe 10g, śliwki suszone 10 g
ŚRODA 15.01.2020
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Płatki ryżowe na mleku 200g (7), Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) pastą z wędliny i jajka , ogórkiem kiszonym i kiełkami rzodkiewki 30g , herbatka owocowa 150 ml Zupa ogórkowa  250 g , makaron razowy kokardki z pesto bazyliowym i świeżymi pomidorami, posypany tartym parmezanem 200g (1,7), woda z miodem i cytryną 150 ml

 

Racuchy z jabłkiem 120 g, winogrono 50g,  Herbatka miętowa 150ml
II ŚNIADANIE
Sok naturalny tłoczony – jabłko truskawka 150ml
CZWARTEK 16.01.2020
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7)  z pieczonym schabem własnej roboty i paskami kolorowej papryki i ogórka kiszonego 15g, herbatka owocowa 150 ml Zupa krem z zielonego groszku (vege) z grzankami 250g (1,7), kluski leniwe z serem białym 200g (7) surówka z marchewki i jabłka 100g, kompot owocowy 150 ml Parówka z szynki 50 g, grahamka 35g (1) z masłem 4g (7) i sosem pomidorowym 10g , kiwi 50g, herbata z cytryną 150 ml
II ŚNIADANIE
Mango100g
 PIĄTEK 17.01.2020
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Makaron drobny na mleku 200g (7) pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7)jajkiem na twardo, rzodkiewką  i papryką,

Grupy 4 i 5 i 3: „Szwedzki Stół”- samodzielne komponowanie kanapek (jajko, schab pieczony, rzodkiew, papryka, ogórek kiszony,

Zupa kalafiorowa 250g , ryba po grecku 60g (4) na liściu sałaty (filet Miruna, marchew, cebula, pietruszka,seler) ziemniaki z natką, woda z miodem i cytryna 150 ml Bułka z nutellą własnego wyrobu (daktyle, awokado, kakao) 15g, melisa 150 ml
II ŚNIADANIE
Mandarynka 100g

*Jadłospis może ulec zmianie.Prawa autorskie: Przedszkole nr 273, Warszawa

 

 

 

 

 

 

 

 

ALERGENY
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg. załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r.)
1 Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2 Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3 Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4 Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5 Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6 Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
7 Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).
8 Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy bazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9 Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10 Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11 Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12 Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/L w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13 Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14 Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
GRAMATURA POSIŁKÓW
Śniadanie Zupa mleczna 200 g

Pieczywo mieszane 35 g

Masło 6 g

Wędlina / Ser żółty 15 g

Pomidor, ogórek 30 g

Papryka, rzodkiewka 20 g

Miód 3 g

II Śniadanie Warzywa 20 – 30 g

Owoce 80 – 100 g

Orzechy, ziarenka 5 g

Jogurt naturalny 30 g

Świeży sok 100 ml

Herbata 150 ml

Woda mineralna 150 ml

Obiad Zupa 200 – 250 g

Kotlet schabowy, z piersi kurczaka, mielony 65 g

Klops 60 g

Udko kurczaka 85 g

Mięso duszone (bez panierki) 55 g

Gulasz (mięso z sosem) 100 – 120 g

Olej rzepakowy 5 g

Ser biały półtłusty 30 g

Ryż, kasza, makaron 80 – 100 g

Ziemniaki 150 g

Surówka 100 g

Warzywa gotowane z wody 70 g

Mizeria 120 g

Dodatek warzywa np. krążek marchewki, pasek papryki) 30 g

Kompot z jabłek, śliwek, truskawek 30-150 ml

Podwieczorek Pieczywo mieszane 25 g

Masło 4 g

Wędlina 15 g

Pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka 20 g

Ciasto 100 g

Ciastko, biszkopt 40 g

Racuchy, placki ziemniaczane 100 g

Sałatka 70 g

Owoce 50 g

 

 

Font Resize
Wysoki kontrast