PONIEDZIAŁEK 13.01.2020 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Płatki gryczane na mleku 200g (7) , pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) z szynką z wędzarki sałatą i rzodkiewką 15g, woda 150 ml | Zupa krem z marchewki (vege) z grzankami 250 g (1) , indyk w sosie własnym 65g, kasza pęczak 150g, surówka z sałaty rzymskiej, szczypiorku z papryką i kukurydzą 100g, woda z miodem i cytryną150 ml | Koktajl jogurtowo – jagodowy 150 ml (7), wafel kukurydziany |
II ŚNIADANIE | ||
Banan 100g | ||
WTOREK 14.01.2020 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) z serem żółtym sałatą i papryką zieloną i pomidorem 30g , kakao 150 ml | Zupa krupnik 250 g, gulasz wołowy 60g (1)kasza gryczana 150 g, buraczki zasmażane, paski ogórka kiszoneg 100g, kompot owocowy 150 ml | Bułka ciemna ziarno 25 g z masłem 4 g (7) sałatka meksykańska (kasza kus kus, marchew, fasola szparagowa, cebula, czerwona fasola, kukurydza, papryka czerwona) 120g, MANDARYNKA 50G |
II ŚNIADANIE | ||
Do wyboru: Orzechy laskowe 10g, śliwki suszone 10 g | ||
ŚRODA 15.01.2020 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Płatki ryżowe na mleku 200g (7), Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) pastą z wędliny i jajka , ogórkiem kiszonym i kiełkami rzodkiewki 30g , herbatka owocowa 150 ml | Zupa ogórkowa 250 g , makaron razowy kokardki z pesto bazyliowym i świeżymi pomidorami, posypany tartym parmezanem 200g (1,7), woda z miodem i cytryną 150 ml
|
Racuchy z jabłkiem 120 g, winogrono 50g, Herbatka miętowa 150ml |
II ŚNIADANIE | ||
Sok naturalny tłoczony – jabłko truskawka 150ml | ||
CZWARTEK 16.01.2020 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) z pieczonym schabem własnej roboty i paskami kolorowej papryki i ogórka kiszonego 15g, herbatka owocowa 150 ml | Zupa krem z zielonego groszku (vege) z grzankami 250g (1,7), kluski leniwe z serem białym 200g (7) surówka z marchewki i jabłka 100g, kompot owocowy 150 ml | Parówka z szynki 50 g, grahamka 35g (1) z masłem 4g (7) i sosem pomidorowym 10g , kiwi 50g, herbata z cytryną 150 ml |
II ŚNIADANIE | ||
Mango100g | ||
PIĄTEK 17.01.2020 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Makaron drobny na mleku 200g (7) pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7)jajkiem na twardo, rzodkiewką i papryką,
Grupy 4 i 5 i 3: „Szwedzki Stół”- samodzielne komponowanie kanapek (jajko, schab pieczony, rzodkiew, papryka, ogórek kiszony, |
Zupa kalafiorowa 250g , ryba po grecku 60g (4) na liściu sałaty (filet Miruna, marchew, cebula, pietruszka,seler) ziemniaki z natką, woda z miodem i cytryna 150 ml | Bułka z nutellą własnego wyrobu (daktyle, awokado, kakao) 15g, melisa 150 ml |
II ŚNIADANIE | ||
Mandarynka 100g |
*Jadłospis może ulec zmianie.Prawa autorskie: Przedszkole nr 273, Warszawa
ALERGENY | |
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg. załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r.) | |
1 | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2 | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3 | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4 | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5 | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6 | Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
7 | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą). |
8 | Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy bazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9 | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10 | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11 | Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12 | Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/L w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13 | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14 | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
GRAMATURA POSIŁKÓW | |
Śniadanie | Zupa mleczna 200 g
Pieczywo mieszane 35 g Masło 6 g Wędlina / Ser żółty 15 g Pomidor, ogórek 30 g Papryka, rzodkiewka 20 g Miód 3 g |
II Śniadanie | Warzywa 20 – 30 g
Owoce 80 – 100 g Orzechy, ziarenka 5 g Jogurt naturalny 30 g Świeży sok 100 ml Herbata 150 ml Woda mineralna 150 ml |
Obiad | Zupa 200 – 250 g
Kotlet schabowy, z piersi kurczaka, mielony 65 g Klops 60 g Udko kurczaka 85 g Mięso duszone (bez panierki) 55 g Gulasz (mięso z sosem) 100 – 120 g Olej rzepakowy 5 g Ser biały półtłusty 30 g Ryż, kasza, makaron 80 – 100 g Ziemniaki 150 g Surówka 100 g Warzywa gotowane z wody 70 g Mizeria 120 g Dodatek warzywa np. krążek marchewki, pasek papryki) 30 g Kompot z jabłek, śliwek, truskawek 30-150 ml |
Podwieczorek | Pieczywo mieszane 25 g
Masło 4 g Wędlina 15 g Pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka 20 g Ciasto 100 g Ciastko, biszkopt 40 g Racuchy, placki ziemniaczane 100 g Sałatka 70 g Owoce 50 g |