JADŁOSPIS
Jadłospis 15.02.2021-19.02.2021
12 lutego 2021

 

PONIEDZIAŁEK 15.02.2021
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Płatki kukurydziane  na mleku 200g (7 Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7)  z szynką dziadka  sałatą i ogórkiem świeżym 30g , kakao 150 ml) ,  Zupa barszcz czerwony 250 g, Risotto  z indykiem i warzywami (mieszanka białego dzikiego ryżu , fasola zielona, cukinia, papryka,kukurydza cebula, zioła) 200g (1), kompot owocowy 150ml Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym 120 ml (7) bułeczka maślana 25 g
II ŚNIADANIE
Jabłko 100g
WTOREK 16.02.2021
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) z serem białym rzodkiewka i szczypiorkiem 15g, woda 150 ml Zupa krem z soczewicy (vege) z grzankami ziołowymi 250 g (1) kotlet schabowy  65g, ziemniaki z natką  100g,mizeria 85g (7) , woda z miodem i cytryną 150 ml Placki dyniowe 120 g, winogrono 50g,  Herbatka miętowa 150ml
II ŚNIADANIE
Do wyboru: orzechy laskowe , suszone owoce  10g
ŚRODA 17.02.2021
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Płatki kukurydziane  na mleku 200g (7), Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) pastą z wędliny i jajka , ogórkiem kiszonym i kiełkami rzodkiewki 30g , herbatka owocowa 150 ml Zupa krem z cukinii (vege) z grzankami 250g (1,pulpety z indyka w sosie pomidorowym  65g, kasza jęczmienna 100g, marchew zasmażana 85g, woda z miodem i cytryną150 m Bułka 25 g (1) z masłem 4g (7) humus własnej roboty 15g, ogórkiem świeżym 15g, mandarynka 50g, melisa 150 ml
II ŚNIADANIE
Banan 100g
CZWARTEK 18.02.2021
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7)  z indykiem pieczonym własnej roboty 15g paskami kolorowej papryki i pomidorem  25 g, herbatka owocowa 150 ml Zupa żurek z kiełbaską 250 g, kopytka z sosem śmietanowo pieczarkowym 200g (1,7), kompot owocowy 150ml Ryż prażony z jabłkiem i cynamonem 120g, herbatka owocowa 150ml
II ŚNIADANIE
Melon 100g
 PIĄTEK 19.02.2021
ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Makaron drobny na mleku 200g (7) pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7)pasztetem sojowym 20g  rzodkiewką  i papryką 30g Zupa kapuśniak 250g , łosoś pieczony w ziołach 65g ziemniaki z natką 100g warzywa gotowane na parze 85g (marchew, brokuł, kalafior, fasolka zielona, kukurydza) w sosie śmietanowo szparagowym, woda z miodem i cytryna 150 ml Chałka 25g (1) z masłem 4g (7), banan 50g napój owsiany 150ml
II ŚNIADANIE
Gruszka  100g

*Jadłospis może ulec zmianie.Prawa autorskie: Przedszkole nr 273, Warszawa

 

 

 

 

 

 

 

 

ALERGENY
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg. załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r.)
1 Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2 Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3 Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4 Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5 Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6 Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
7 Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).
8 Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy bazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9 Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10 Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11 Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12 Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/L w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13 Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14 Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
GRAMATURA POSIŁKÓW
Śniadanie Zupa mleczna 200 g

Pieczywo mieszane 35 g

Masło 6 g

Wędlina / Ser żółty 15 g

Pomidor, ogórek 30 g

Papryka, rzodkiewka 20 g

Miód 3 g

II Śniadanie Warzywa 20 – 30 g

Owoce 80 – 100 g

Orzechy, ziarenka 5 g

Jogurt naturalny 30 g

Świeży sok 100 ml

Herbata 150 ml

Woda mineralna 150 ml

Obiad Zupa 200 – 250 g

Kotlet schabowy, z piersi kurczaka, mielony 65 g

Klops 60 g

Udko kurczaka 85 g

Mięso duszone (bez panierki) 55 g

Gulasz (mięso z sosem) 100 – 120 g

Olej rzepakowy 5 g

Ser biały półtłusty 30 g

Ryż, kasza, makaron 80 – 100 g

Ziemniaki 150 g

Surówka 100 g

Warzywa gotowane z wody 70 g

Mizeria 120 g

Dodatek warzywa np. krążek marchewki, pasek papryki) 30 g

Kompot z jabłek, śliwek, truskawek 30-150 ml

Podwieczorek Pieczywo mieszane 25 g

Masło 4 g

Wędlina 15 g

Pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka 20 g

Ciasto 100 g

Ciastko, biszkopt 40 g

Racuchy, placki ziemniaczane 100 g

Sałatka 70 g

Owoce 50 g

 

 

Font Resize
Wysoki kontrast