PONIEDZIAŁEK 15.02.2021 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Płatki kukurydziane na mleku 200g (7 Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) z szynką dziadka sałatą i ogórkiem świeżym 30g , kakao 150 ml) , | Zupa barszcz czerwony 250 g, Risotto z indykiem i warzywami (mieszanka białego dzikiego ryżu , fasola zielona, cukinia, papryka,kukurydza cebula, zioła) 200g (1), kompot owocowy 150ml | Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym 120 ml (7) bułeczka maślana 25 g |
II ŚNIADANIE | ||
Jabłko 100g | ||
WTOREK 16.02.2021 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) z serem białym rzodkiewka i szczypiorkiem 15g, woda 150 ml | Zupa krem z soczewicy (vege) z grzankami ziołowymi 250 g (1) kotlet schabowy 65g, ziemniaki z natką 100g,mizeria 85g (7) , woda z miodem i cytryną 150 ml | Placki dyniowe 120 g, winogrono 50g, Herbatka miętowa 150ml |
II ŚNIADANIE | ||
Do wyboru: orzechy laskowe , suszone owoce 10g | ||
ŚRODA 17.02.2021 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Płatki kukurydziane na mleku 200g (7), Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) pastą z wędliny i jajka , ogórkiem kiszonym i kiełkami rzodkiewki 30g , herbatka owocowa 150 ml | Zupa krem z cukinii (vege) z grzankami 250g (1,pulpety z indyka w sosie pomidorowym 65g, kasza jęczmienna 100g, marchew zasmażana 85g, woda z miodem i cytryną150 m | Bułka 25 g (1) z masłem 4g (7) humus własnej roboty 15g, ogórkiem świeżym 15g, mandarynka 50g, melisa 150 ml |
II ŚNIADANIE | ||
Banan 100g | ||
CZWARTEK 18.02.2021 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7) z indykiem pieczonym własnej roboty 15g paskami kolorowej papryki i pomidorem 25 g, herbatka owocowa 150 ml | Zupa żurek z kiełbaską 250 g, kopytka z sosem śmietanowo pieczarkowym 200g (1,7), kompot owocowy 150ml | Ryż prażony z jabłkiem i cynamonem 120g, herbatka owocowa 150ml |
II ŚNIADANIE | ||
Melon 100g | ||
PIĄTEK 19.02.2021 | ||
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Makaron drobny na mleku 200g (7) pieczywo mieszane 35g (1) z masłem 4g (7)pasztetem sojowym 20g rzodkiewką i papryką 30g | Zupa kapuśniak 250g , łosoś pieczony w ziołach 65g ziemniaki z natką 100g warzywa gotowane na parze 85g (marchew, brokuł, kalafior, fasolka zielona, kukurydza) w sosie śmietanowo szparagowym, woda z miodem i cytryna 150 ml | Chałka 25g (1) z masłem 4g (7), banan 50g napój owsiany 150ml |
II ŚNIADANIE | ||
Gruszka 100g |
*Jadłospis może ulec zmianie.Prawa autorskie: Przedszkole nr 273, Warszawa
ALERGENY | |
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg. załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r.) | |
1 | Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2 | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3 | Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4 | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5 | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6 | Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
7 | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą). |
8 | Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy bazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9 | Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10 | Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11 | Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12 | Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/L w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13 | Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14 | Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
GRAMATURA POSIŁKÓW | |
Śniadanie | Zupa mleczna 200 g
Pieczywo mieszane 35 g Masło 6 g Wędlina / Ser żółty 15 g Pomidor, ogórek 30 g Papryka, rzodkiewka 20 g Miód 3 g |
II Śniadanie | Warzywa 20 – 30 g
Owoce 80 – 100 g Orzechy, ziarenka 5 g Jogurt naturalny 30 g Świeży sok 100 ml Herbata 150 ml Woda mineralna 150 ml |
Obiad | Zupa 200 – 250 g
Kotlet schabowy, z piersi kurczaka, mielony 65 g Klops 60 g Udko kurczaka 85 g Mięso duszone (bez panierki) 55 g Gulasz (mięso z sosem) 100 – 120 g Olej rzepakowy 5 g Ser biały półtłusty 30 g Ryż, kasza, makaron 80 – 100 g Ziemniaki 150 g Surówka 100 g Warzywa gotowane z wody 70 g Mizeria 120 g Dodatek warzywa np. krążek marchewki, pasek papryki) 30 g Kompot z jabłek, śliwek, truskawek 30-150 ml |
Podwieczorek | Pieczywo mieszane 25 g
Masło 4 g Wędlina 15 g Pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka 20 g Ciasto 100 g Ciastko, biszkopt 40 g Racuchy, placki ziemniaczane 100 g Sałatka 70 g Owoce 50 g |