Jadłospis

ALERGENY

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
(wg. załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r.)

 

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/L w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

GRAMATURA POSIŁKÓW

ŚNIADANIE

Zupa mleczna 200 g
Pieczywo mieszane 35 g
Masło 6 g
Wędlina / Ser żółty 15 g
Pomidor, ogórek 30 g
Papryka, rzodkiewka 20 g
Miód 3 g

II ŚNIADANIE

Warzywa 20-30 g
Owoce 80-100 g
Orzechy, ziarenka 5 g
Jogurt naturalny 30 g
Świeży sok 100 ml
Herbata 150 ml
Woda mineralna 150 ml

OBIAD

Zupa 200-250 g
Kotlet schabowy, z piersi kurczaka, mielony 65 g
Klops 60 g
Udko kurczaka 85 g
Mięso duszone (bez panierki) 55 g
Gulasz (mięso z sosem) 100-120 g
Olej rzepakowy 5 g
Ser biały półtłusty 30 g
Ryż, kasza, makaron 80-100 g
Ziemniaki 150 g
Surówka 100 g
Warzywa gotowane z wody 70 g
Mizeria 120 g
Dodatek warzywa np. krążek marchewki, pasek papryki) 30 g
Kompot z jabłek, śliwek, truskawek 30-150 ml

PODWIECZOREK

Pieczywo mieszane 25 g
Masło 4 g
Wędlina 15 g
Pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka 20 g
Ciasto 100 g
Ciastko, biszkopt 40 g
Racuchy, placki ziemniaczane 100 g
Sałatka 70 g
Owoce 50 g